Ons 1ste jaar

De eerste graad van het secundair onderwijs beschouwen we als een brede oriënterende eerste graad. Die sluit aan bij de kennis en vaardigheden die de leerlingen verwierven in de basisschool. 

In het eerste jaar leggen we sterk de nadruk op een gelijke start en aanpak voor iedereen. We besteden veel zorg aan de slaagkansen van elke individuele leerling. 

Een groot aantal vakken in ons eerste jaar zijn gemeenschappelijk, dit noemen we de algemene vorming. Deze 27 gemeenschappelijke uren vind je in de lessentabel hiernaast. Toch zijn er tussen de vier richtingen heel wat accentverschillen. Deze verschillen situeren zich in het eerste jaar voornamelijk bij de hoofdvakken Frans, Nederlands en wiskunde, en de richtingsspecifieke vakken Klassieke talen, STEM en Sport. 

Gemeenschappelijke uren in het 1e jaar

Vakken AV Latijn STEM Sport
Aardrijkskunde 2 uur 2 uur 2 uur 2 uur
Geschiedenis 1 uur 1 uur 1 uur 1 uur
Godsdienst 2 uur 2 uur 2 uur 2 uur
Mens en samenleving 2 uur 2 uur 2 uur 2 uur
Lichamelijke opvoeding 2 uur 2 uur 2 uur 2 uur
Beeld 1 uur 1 uur 1 uur 1 uur
Muziek 1 uur 1 uur 1 uur 1 uur
Techniek 2 uur 2 uur 2 uur 2 uur
Nederlands 4 uur 4 uur 4 uur 4 uur
Frans 3 uur 3 uur 3 uur 3 uur
Engels 1 uur 1 uur 1 uur 1 uur
Wiskunde 4 uur 4 uur 4 uur 4 uur
Natuurwetenschappen 2 uur 2 uur 2 uur 2 uur

De vijf plusuren

In sommige richtingen nemen we tijdens de vijf andere lesuren extra tijd om de leerstof onder de knie te krijgen. In andere richtingen gebruiken we die tijd om extra kennis op te doen, te verfijnen en te verdiepen. Bekijk dus zeker alle richtingenfiches om deze verschillen te ontdekken.

Door in te spelen op interesses en talenten trachten we de leerling op het einde van het tweede jaar een doordachte en bewuste studiekeuze te laten maken voor de tweede (en mogelijk derde) graad.

Algemene vakken

Heb je veel interesses, weet je nog niet meteen wat je het beste ligt en wil je zoveel mogelijk nieuwe dingen leren? Dan zal de studierichting Algemene vakken je het beste liggen.

Deze richting zet in op een brede algemene vorming. Je krijgt extra uren Frans, Nederlands en wiskunde zodat je alle kansen hebt om de leerstof van deze vakken flink in te oefenen.

Met deze richting kun je later nog alle kanten uit.

1AV (3.1)
LATIJN5

Latijn

Een uitgesproken interesse in cultuur en een natuurlijke aanleg voor talen? Dan is Latijn vast een richting die jou kan interesseren.

Als je voor deze richting kiest, wil je de Latijnse (en Griekse) taal onder de knie krijgen en wil je je verdiepen in de rijke cultuur van de oude Grieken en Romeinen. Je krijgt wat minder tijd om leerstof van andere vakken te verwerken maar in de vrijgekomen vier lesuren zullen we je onderdompelen in een heel nieuwe wereld. Je verwerft inzicht in de bouwstenen van een antieke taal zodat je later veel sneller andere vreemde talen kan leren.

STEM

Gefascineerd door techniek en wetenschap? Dan is STEM beslist jouw ding!

STEM staat voor science, technology, engineering en mathematics. Als je voor STEM kiest, heb je best specifieke interesse en talent voor wiskunde, wetenschappen en technologie. Naast het pakket algemene vorming krijg je drie uren STEM per week. Je krijgt ook een extra uur Nederlands.

1STEM
1SPORT (2)

Sport

Veel energie en een aanleg voor diverse sportdisciplines? De richting Sport weet daar wel raad mee.

In de richting Sport krijg je (naast het vak LO) twee extra uren sport. Wie voor deze richting kiest, is best sportief, heeft talent voor wetenschappen én sport en een grote interesse in tal van sportdisciplines. De overige drie plusuren besteden we aan verdieping en verbreding in de vakken Frans, wiskunde en Nederlands.