Ons 1ste jaar

De eerste graad van het secundair onderwijs beschouwen we als een brede oriënterende eerste graad. Die sluit aan bij de kennis en vaardigheden die de leerlingen verwierven in de basisschool. 

In het eerste jaar leggen we sterk de nadruk op een gelijke start en aanpak voor iedereen. We besteden veel zorg aan de slaagkansen van elke individuele leerling. Een groot aantal vakken zijn gemeenschappelijk, dit noemen we de algemene vorming. Toch zijn er tussen de vier richtingen heel wat accentverschillen.

 

Heb je veel interesses, weet je nog niet meteen wat je het beste ligt en wil je zoveel mogelijk nieuwe dingen leren? Dan zal de studierichting Algemene Vakken je het beste liggen.

 

Een uitgesproken interesse in cultuur en een natuurlijke aanleg voor talen? Dan is Latijn vast een richting die jou kan interesseren.

Gefascineerd door techniek en wetenschap? Dan is STEM beslist jouw ding!

Veel energie en een aanleg voor diverse sportdisciplines? De richting Sport weet daar wel raad mee.

Door in te spelen op interesses en talenten trachten we de leerling op het einde van het tweede jaar een doordachte en bewuste studiekeuze te laten maken voor de tweede (en mogelijk derde) graad.

Algemene vakken

Deze richting zet in op een brede algemene vorming. Je krijgt extra uren Frans, Nederlands en wiskunde zodat je alle kansen hebt om de leerstof van deze vakken flink in te oefenen.

Met deze richting kun je later nog
alle kanten uit.

Latijn

Als je voor deze richting kiest, wil je de Latijnse (en Griekse) taal onder de knie krijgen en wil je je verdiepen in de rijke cultuur van de oude Grieken en Romeinen. Je krijgt wat minder tijd om leerstof van andere vakken te verwerken maar in de vrijgekomen vier lesuren zullen we je onderdompelen in een heel nieuwe wereld. Je verwerft inzicht in de bouwstenen van een antieke taal zodat je later veel sneller andere vreemde talen kan leren.

STEM

STEM staat voor science, technology,
engineering en mathematics. Als je voor STEM kiest, heb je best specifieke interesse en talent voor wiskunde, wetenschappen en technologie.
Naast het pakket algemene vorming krijg je drie uren STEM per week. Je krijgt ook een extra uur Nederlands.

SPORT

In de richting SPORT krijg je (naast het vak LO) twee extra uren sport en één uur STEM. Wie voor deze richting kiest, is best sportief, heeft talent voor wetenschappen én sport en een grote interesse in tal van
sportdisciplines. De overige twee plusuren besteden we aan verdieping en verbreding in de vakken Frans en Nederlands.