Samen leren

Klein Seminarie > Samen leren

Onze school geeft leerlingen volop ruimte om zich evenwichtig te ontwikkelen en te groeien in leerzelfstandigheid. Onze doorstroomrichtingen (D) en dubbele finaliteitsrichtingen (D/A) bereiden de leerlingen voor om met uitstekende slaagkansen aan hoger onderwijs te beginnen. 

EERSTE JAAR

In het eerste jaar heb je keuze uit vier verschillende opties. Je kan Algemene vakken, Latijn, STEM of Sport volgen. De lessentabel is voor deze vier opties erg gelijkend. De verschillen ontdek je in de fiches hieronder. Benieuwd welke uren hetzelfde zijn voor alle opties? Neem snel een kijkje op deze pagina.

Algemene vakken

De richting Algemene Vakken zet in op een zeer brede vorming.

Latijn

We maken een eerste keer kennis met de twee klassieke talen, Latijn en Grieks.

STEM

STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics.
ONTDEK

Sport

In Sport besteden we twee extra uren aan sport en één uur aan STEM.
ONTDEK

TWEEDE JAAR

In het tweede jaar heb je keuze uit zes verschillende basisopties. Je kan Moderne talen en wetenschappen, Latijn, Grieks-Latijn, STEM, STEM-Sport en Economie en organisatie volgen. De lessentabel is voor deze zes basisopties erg gelijkend. De verschillen ontdek je in de fiches hieronder. Benieuwd welke uren hetzelfde zijn voor alle opties? Neem snel een kijkje op deze pagina.

Moderne talen en wetenschappen

Een combinatie van een brede algemene vorming en een uitgebreid pakket aan talen.

Latijn

Je wordt vaardiger in het begrijpen en vertalen van Latijn en ontdekt meer over de cultuur van de klassieke oudheid.

Grieks en Latijn

De focus ligt op teksten: je begrijpt en vertaalt Grieks en Latijn en ontdekt meer over de cultuur van de klassieke oudheid.
ONTDEK

STEM

STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics.
ONTDEK

STEM-Sport

De uren STEM worden aangevuld met twee extra uren sport.
ONTDEK

Economie en organisatie

Zowel economische als ict-vaardigheden komen aan bod.
ONTDEK

TWEEDE GRAAD

In de tweede graad van het secundair onderwijs maak je een belangrijke studiekeuze: je kiest voor een studierichting die past bij jouw interesses en talenten. Deze studiekeuze is mee bepalend voor wat je in de derde graad zal studeren. In onze school bieden we zowel richtingen in de doorstroomfinaliteit (D-finaliteit) als in de dubbele finaliteit (D/A-finaliteit) aan.

DERDE GRAAD

In de derde graad van het secundair onderwijs bieden we de leerlingen een brede waaier aan studierichtingen aan. Deze richtingen bouwen verder op de leerstof van de tweede graad en gaan die nog verder uitdiepen of verbreden. We bereiden leerlingen voor op een groeiende leerzelfstandigheid zodat ze later met veel slaagkansen aan hoger onderwijs kunnen beginnen. 

Hieronder vind je per studiedomein de verschillende studierichtingen van de hervormde derde graad met bijbehorende lessentabellen. Vanaf 1 september 2023 starten we met deze nieuwe lessentabellen in het vijfde jaar. Het schooljaar daarna, vanaf 1 september 2024, zullen we ook in het zesde jaar met nieuwe hervormde lessentabellen van start gaan. 

Op zoek naar informatie over het zesde jaar tijdens het schooljaar 2023-2024 (voor de hervormingen)? Klik hier.